CSIPKEBOGYÓ
A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa (Rosa canina) gyógyhatású áltermése.
A csipkebogyó több C -vitamint tartalmaz, mint a citrom, ezért az észak citromjának is nevezik.
Ezenkívül B1 -, B -2, K - és P - vitaminokat tartalmaz.
A magjában E - vitamin van.
- Vitaminpótló, enyhe gyulladáscsökkentő, és vesekőoldó.
- Vizelethajtó és gyulladásgátló teakeverékek alkotórésze.
- Főzete a vese és húgykőoldó teakeverékek alkotórésze.
Mellékhatása : nincs
Bár a csipkebogyó tartalmaz A-, B1-, B2-, P- és K-vitaminokat, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin.
A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
A C - vitamin segíti a calcium beépülését, ezért fogyasztása segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.
A csipkebogyót gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár készítésére használjuk.
A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenállóképességét növelik.
Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére.
Csipkebogyóból hideg áztatással készítünk teát, az alábbiak szerint:
A csipkebogyót 3 dl víz felével 8 órán át áztatjuk, majd leszűrjük, és a szűrőben maradt növényt a vízmennyiség másik felével leforrázzuk. Kissé hűlni hagyjuk, majd egybeöntjük.
Erre azért van szükség, mert benne maradnak mindazok a hatóanyagok, amelyek vagy csak hideg, vagy csak meleg hőhatásra oldódnak ki.