Más nevei: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs,
Az ánizs tipikusan az a fűszer, amit vagy nagyon kedvel valaki, vagy nagyon nem, középút nincs.
Maga a növény a kaporhoz hasonlít, ami nem csoda, hiszen rokonok. A Földközi-tengernél honos, ott gyomként is megtalálható mindenfelé, nálunk termesztik.
A hazánkban termesztett ánizs 30-50 cm magas, egyéves növény.
Virágai apró, júliusban virágzó, fehér virágokból álló, összetett ernyőt alkotnak.
Termése augusztus-szeptemberben érik.
Az ánizs termesztése
Ánizsmagot vetőmagboltban érdemes vásárolni, de a fűszerként vett ánizsmag is szép eredménnyel kicsírázik.
Meleg és tápanyagigényes, ezért napos helyen fekvő, jó táperőben lévő földbe vessük, lakásban is napos helyen tartsuk!
Magvai már 4-5 C-on csíráznak, de az optimális hőmérséklet 25 C.
A magvakat kiskertben 20-24 cm sortávolságra vessük, egymástól 1 - 2 cm-re, 1,5-2 cm mélységbe.
Cserépbe, balkonládába szórjuk néhány szemet, majd kelés után ritkítsuk ki, ha több van, mint amennyit megtartanánk belőle.
A vontatott kelés miatt a kertben ügyeljünk a vetemény gyommentesen tartására!
Magját augusztusban, szeptemberben a főernyők teljes érésétől kezdve folyamatosan szedjük.
Az ánizsmag felhasználása
Édeskés, jellegzetes aromájú fűszer, leginkább a magját használjuk.
Sütemények, kompótok (pl. rebarbarához vagy almához finom), lekvárok, gyümölcslevesek ízesítésére ajánlott, de likőrök, cukorkák ízében is találkozunk vele. (Fogkrémekbe, szájápolókba is teszik.)
Az ánizs gyógyhatása
Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó, sok teakeverék alkotóeleme. Olaját kisajtolva hasonló célokra lehet használni, de pl. kockacukorra cseppentve is bevehetjük.
Gyógynövényboltok jellegzetes illatának is alkotórésze, vásárolni is ott érdemes.
Őrölt formában nem nagyon elterjedt, ezt házilag, frissen érdemes készíteni, ha szükség van rá.