OREGANO / SZUROKFŰ
ORIGANUM VULGARE
A SZUROKFŰ GYÓGYNÖVÉNY, FŰSZERNÖVÉNYKÉNT OREGANOKÉNT ISMERJÜK
A szurokfű leírása: 50 cm magas, 30 cm átmérőjű lombot nevelő évelő növény. Szára fásodó, szőrös; levele tojásdad, nemezesen szőrös; virága ibolyakék; aromája fűszeres, kissé kesernyés.
Felhasználása fűszerként:
Frissen és szárítva használhatók levelei, hajtáscsúcsai.
A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen fűszere, de kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz, töltelékekhez és mediterrán salátákhoz.
Gyógyászati alkalmazása: A virágjából főzött tea jó megfázás és fejfájás ellen. Étvágygerjesztő hatású és segíti az emésztést.
A szurokfű a gyenge gyomrúak gyógynövénye, akiknek kevés a gyomorsavuk. Egyben fertőtleníti is az emésztőrendszert és normalizálja az emésztést.
Oldja a bélgörcsöket és a menstruációs görcsöket.
Az aromaterápia gyógyszere, mivel timolt tartalmaz, helyettesíthető vele a kakukkfű.
Erősíti az antireumatikus kenőcsök hatását.
Javítja az étvágyat, az emésztést, könnyíti a máj munkáját.
Hatóanyagai a timol és a karvakrol mint baktériumölők, segítenek a vese ésa légzőszervi gyulladásoknál.
A TEA ELKÉSZÍTÉSE ÉS ADAGOLÁSA:
1 teáskanálnyi szurokfüvet leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Maximális adag napi 4 - 6 x 1 bögrével ízesítve vagy ízesítés nélkül.
FIGYELEM!
A szurokfű a menstruációs ciklusra serkentő hatást gyakorol. Áldott állapotban és szoptatás alatt ellenjavallt!
Ha elérkezik a szülés ideje, a tea segíti a szülés megindítását!
A szurokfű termesztése, szedése:
Tápanyagban dús, üde talajba ültessük.
A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez.