LEVENDULA
A levendula 60 cm magasra növő évelő növény, szára zöld, szögletes, a második évben elfásodik.
Levele szürkészöld, keskeny, illatos; virága világoskék, lila, illatos; virágzata 20 cm hosszú; aromája fanyar-fűszeres.
A levendula felhasználása:
Levele, virága frissen és szárítva használható. Virágjával és levelével főleg a dél-francia konyhában ízesítenek főzelékeket és húst, valamint a provence-i fűszerkeverék részeként grillhúshoz és szárnyashoz használják.
A levendula gyógyhatása:
A virágjából főzött tea enyhíti a fejfájást, nyugtatólag hat az idegekre.
Idegerősítő hatása miatt alkotórésze olyan nyugtató gyógyteakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre.
Bazsalikom, rozmaring és szurokfű hozzáadásával fokozni lehet a hatását.
Egyszerű vízgőzdesztillációval nyert illóolaja oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadályozza a rothadási és erjedési folyamatokat.
A levendula termesztése, szedése:
Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése ezeken a helyeken a legszebb.
A virágját kinyílott állapotban szedjük, majd csokorba kötve megszárítjuk.