Népies nevei: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum,
A bazsalikom termesztett egynyári növény, szép fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel.
Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény a bazsalikom, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak.
A bazsalikom felhasználása:
Levelei frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók.
A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe! Íze legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Díszítésre is igen alkalmas.
A bazsalikom gyógyhatása:
A friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, levele néhány óráig borban áztatva jó afrodiziákum.
Javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.
Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga, sebekre, sérülésekre ajánlott.
A bazsalikom termesztése, szedése:
Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is!
Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez egyaránt.