BORSIKAFŰ
Satureja hortensis
Egyéb ismert nevei: Borsfű, borsika, csombor, csombord,
bécsi rozmaring, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű,
kerti méhfű, pereszlén.
A borsikafű 30-40 cm magasra is megnövő, évelő növény. Kemény, keskeny, fűrészes szélű leveleinek felső oldala sötétzöld, alsó fele ezüstös. Virága halványlila, apró.
A borsikafű jellegzetes, borsra emlékeztető ízű és illatú fűszernövény.
A borsikafű felhasználása:
A borsikafüvet ajánlom azoknak, akik szeretik a csípős ízeket, de a feketeborstól el vannak tiltva.
Levelei frissen salátákhoz, hüvelyesekből főzött ételekhez, valamint sertéshús és vadak ízesítésére használható.
Gyógyászati alkalmazása:
A borsfű étvágygerjesztő, segít gyomor- és bélpanaszok esetén, antibakteriális hatású.
A borsika termesztése, szedése:
Homokos, meszes, száraz talajba ültessük! Növekedése ezeken a helyeken a legszebb.
Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük.
Mivel ezek a növények általában apró levelűek, az egész hajtásrészt használjuk fel fűszerezéshez egészben vagy apróra vágva.