Latin neve: Foeniculum vulgare
Népies neve: ánizskapor, fennel
Az édeskömény termesztett gyógynövény, gyógyászati szempontból értékes a termése.
Az édeskömény gyógytulajdonságai:
Köptető, légcsőhurutoldó, étvágyjavító, szélgörcsoldó, íz - és illatjavító, baktériumölő.
- Már a tea illata belélegezve elindítja a köhögésnél a hurut felszakadozását.
- Fokozza a hörgők csillámszőrzetének kifelé mozgását, és ezzel segíti a hurut gyors eltávolítását.
- Mivel az illóolaj egyik része a tüdőhólyagocskákon keresztül ürül ki, igy antibakteriálisan és fertőtlenítőként hat ott, ahol a betegség van. Ezért az illóolajok a leghatásosabb szerek a légutak gyulladásánál.
- Felhasználható a késő, rendszertelen menstruáció kezelésére.
A kutatások kiderítették, hogy esztrogén hatása van. Ilyen esetben kombináljuk hasonló hatású gyógynövénnyel, pld. cickafarkfü - virággal és komlóval.
- Szintén esztrogén aktivitása miatt alkotórésze a prosztataduzzanatra speciálisan ható teakeverékeknek.
Mellékhatása: Nem ismert.
Hatóanyaga:
A termésekben a 2–5% illóolajon kívül sok zsíros olaj, fehérje és cukor van. Az illóolaj fő komponense az édes transzanetol (50–70%) és a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (< 50%). Tartalmaz szafrolt és van benne egy kevés metilkavikol is.
A római édesköményben 10–30%-kal több az anetol, mint a közönséges édesköményben. Illatát az ánizsaldehid adja, ami miatt nagyon hasonlít az ánizséhoz.
Egyes indiai fajták illóolaj-összetétele jellegzetes, mert nem tartalmaznak anetolt. Nemcsak a termésben van illóolaj, hanem az egész növényben: a gyökérben 0,6%, a szárban és a levélben 1–1,5%.
Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják.
A fehér üröm és az ánizs mellett az abszint fő ízesítő anyaga.
Az édeskömény a kaporhoz hasonlóan könnyen termeszthető házilag!