Pesti-Marika

Marika vagyok, és Budapesten élek. Üdvözlök minden régi és új ismerőst. Szeretem a természetet, a könyveket és a nyugalmat. Szeretnék olyan ismerősöket találni akiknek ilyen érdeklődési körük van. Mindenkit szeretettel fogadok.

Nagyon szeretek sütni-főzni. Az évek során sok receptet kipróbáltam, amiket ujságokból, könyvekből gyüjtöttem, vagy azokat amiket ismerősök ajánlottak. Mindig bevált a családom körében. Szeretnék most ezek közül nektek is bemutatni néhányat. 

Igyekeztem mindig a recept szerinti pontos mennyiséget használni, de volt amikor valamiből otthon éppen kevesebb volt, ez azonban nem rontott az elkészült ételen semmit sem.

 Kókuszos habszelet

Hozzávalók a tésztához:

12 dkg puha margarin
15 dkg cukor
4 tojássárgája
1 kis pohár tejföl
1 cs. sütőpor
22 dkg liszt

Habhoz:

4 tojásfehérje
15 dkg cukor
1/2, 3/4 csomag kókuszreszelék

Tészta megkenéséhez: sárgabarack lekvár

Elkészítés:
1. A lisztet a sütőporral összekeverjük.
2. A margarint és a cukrot habosra keverjük.
3. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, jól eldolgozzuk benne.
4. Belekeverjük a tejfölt, majd adagonként hozzáadjuk a sütőporos lisztet.
5. Jól összedolgozzuk és kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe (40x25 cm-esben sütöttem) öntjük a tésztát.
6. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket.
7. A nyers tésztát megkenjük sárgabarack lekvárral- nem kell félni, nem folyik le a tésztáról.
8. A végén pedig rákanalazzuk a kókuszos habot.
9. Lassan 150-160 fokon sütjük

 

Kókuszos (egytojásos)

1 bögre kókuszreszelék ( 3dl)
1 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej

1 cs sűtőpor
1 EK olaj
1 db tojás

A tojást, cukrot, olajat jól kikavarni a többi hozzávalókat beletenni, simára kidolgozni, és akár tepsibe akár torta formában sütni.

Lehet bármilyen gyümölccsel is késziteni, pudingot ráönteni és tejszinhabbal disziteni.

 
Kakaós szelet /de tortának is süthető/

1 tojás 25 dkg porcukor 5 dkg vaj 2.5 dl tej 4 dkg kakaó 25 dkg liszt 1 sütőpor

A tojást vajjal cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, kakaót, lisztet, sütőport és ezt is tovább kavarjuk, még a maradék tejjel jól kidolgozzuk. Tepsibe vagy tortaformába tesszük és megsütjük, előmelegitett sűtőben (20 percig nem szabad kinyitni a sütőajtaját

 

Epres túrótorta

50 dkg túró
20 dkg vaj vagy margarin vagy sütőmargarin
20 dkg porcukor
2 tojássárgája
2 dl tej
2 kanál zselatin
30 dkg eper, vagy más gyümölcs
20 dkg babapiskóta

Elkészítés
A forró tejben felolvasztott, majd langyosra hűlt zselatint turmixgépben kikeverjük a többi hozzávalóval. A tortaformát kiöblítjük hideg vízzel, beleöntjük a krémet, rászórjuk az epret, amely elmerül. Végül a tetejére rakjuk a babapiskótát, meglocsoljuk rummal, és 4-5 órára hűtőbe tesszük. Tálra borítjuk, hogy a piskóta legyen a torta alja, tejszínhabbal, eperrel tálaljuk.


Almás linzer

Hozzávalók:
Tésztához: 1 cs sütőpor; 1 dl tejföl (kb); 1 tojás; 1 Rama margarin; 2 cs vaníliás cukor; 15 dkg cukor; 50 dkg liszt
Töltelékhez: 1,5-2 kg reszelt alma; őrölt fahéj; ízlés szerint cukor

Elkészítése:
A lereszelt almát ízlés szerint megszórjuk fahéjjal és cukorral, majd addig amíg a tésztával dolgozunk állni hagyjuk. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a többi hozzávalót is hozzáadva jól összegyúrjuk. Megfelezzük a tésztamennyiséget, az egyiket kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe, amit előzőleg margarinnal megkentünk, és liszttel megszórtunk. A tepsiben lévő tésztára egy kis búzadarát szórhatunk, hogy ne ázzon el az almától a tészta, de nem muszáj. A reszelt almát jól kinyomkodjuk és a tésztára tesszük, itt az alma tetejét is megszórhatjuk egy kis búzadarával, majd ennek a tetejére tesszük a tészta másik felét amit kinyújtottunk. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy ne repedjen be a tészta teteje. Kb 40-50 perc alatt 160 fokon megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk

 

Diós almás muffin

Hozzávalók:

2 tojás
3 (nagy) evőkanál méz
1 csésze olaj (3dl-es csésze)
1 csésze darált dió
1 1 csésze liszt
1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze reszelt alma
1-2 evőkanál tej

Elkészítés:

A muffintepsit kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt+sütőpor+szódabikarbóna).
A tojásokat felverjük a mézzel és az olajjal. Hozzáadjuk a reszelt almát és a darált diót, majd a fahéjat. Beleadagoljuk a lisztes keveréket (apránként) és a tésztát tejjel lazítjuk.
A masszát a formákba kanalazzuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

Kókuszos muffin

Hozzávalók:
 
1 pohár olaj
1 pohár tej
1 pohár cukor
4 tojás
3 pohár liszt
1 sűtőpor
1 vanilin cukor
1/2 pohár kókuszreszelék
1/2 cs mazsola /elhagyható/
tetejére durvára őrölt dió v. egyéb mag /elhagyható/

Elkészítés:

A hozzávalókat géppel jól elkeverjük, 15 percig állni hagyjuk-
3/4 részig muffin sütőve töltjük, a mazsolát 3-4 szemenként rárakjuk, meghintjük az őrölt magfélével, és forró sütőben pirosra sütjük.
 
 
Meggyes pite

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg finomliszt (a fele
Graham-liszt is lehet)
csipetnyi só
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál rum
2 dkg élesztő
0,5 dl langyos tej vagy tejföl
25 dkg puha (szobameleg)
margarin
3-4 evőkanál porcukor
a töltelékhez:
1,6 kg meggy (télen lehet
fagyasztott is)
1 csapott kiskanál őrölt fahéj
6 evőkanál cukor
3 tojásfehérje
a tészta nyújtásához:
liszt
a tetejére:
1 tojás
a tepsi kikenéséhez:
margarin

      A tésztához valókat pontosan kimérve tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (az élesztőt sem kell fölfuttatni, elég csak a lisztbe morzsolni); akkor jó, amikor az edény falától elválik. Amíg a töltelék készül, letakarva hűtőbe tesszük. A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, majd a gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, különösen a fagyasztottat (ezt a gyümölcslevet azonnal igyuk meg, hogy erőt gyűjtsünk a további munkához), majd a fahéjjal fűszerezzük, a cukorral édesítjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A tésztát két részre osztjuk, enyhén lisztezett deszkán külön-külön tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az egyiket egy kivajazott nagy tepsibe fektetjük. A meggyet egyenletesen ráterítjük, a másik tésztalapot ráborítjuk. A tetejét a felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, végül sütőben, a közepesnél egy kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 40 percig sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 40 közepes szeletet vághatunk. Aki szereti, a tetejét vaníliás cukorral is meghintheti.
 
 

Finom almáspite

Hozzávalók:


2 kg alma
cukor
almás rétes fűszerkeverék
tésztához:
70 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 kanál zsír
3 tojás sárgája
+ 1 tojás sárgája a kenéshez
10 dkg cukor
1 pohár tejföl
1 csipet só
1 sütőpor


Elkészítés:


Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, lereszeljük, cukrozzuk és megszórjuk almás rétes fűszerkeverékkel. A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk és 2/3, 1/ 3 arányban elosztjuk. A nagyobbik tésztahalmot kinyújtjuk, és kizsírozott tepsi aljára fektetjük, kicsit megszurkáljuk. Az almát jól kinyomkodjuk, és a tésztára simítjuk. A kisebbik tésztadarabot is kinyújtjuk, és lefedjük vele az almát. A tojássárgájával megkenjük, megszurkáljuk és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 37
Heti: 53
Havi: 689
Össz.: 93 389

Látogatottság növelés
Oldal: Kedvenc receptjeim
Pesti-Marika - © 2008 - 2024 - pesti-marika.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »